Pijn is een waarschuwing dat er iets beschadigd is in het lichaam. Waarom wordt pijn dan soms toch als een positief signaal gezien in een BSR-behandeling?
Omdat een pijnsignaal in ieder geval betekent dat zenuwen hun werk kunnen doen. Ze zijn niet zodanig bekneld door spierspanning dat ze compleet uitgeschakeld zijn.
Als zenuwbanen teveel onder druk staan, worden ze in hun werking belemmerd. Het signaal wordt dan zwak, vervormd of blijft helemaal uit. Om te begrijpen hoe dit werkt kun je het vergelijken met de uitwerking van kou:
Als je zonder handschoenen in de vrieskou loopt, zullen je vingers eerst gaan prikken door de kou: de zenuwen raken door de kou wat geirriteerd. Daarna begint het signaal te vervormen of te verstommen: je vingers worden stijf en doen niet goed meer wat je ze opdraagt. Ook kan je je vingers niet goed meer voelen.
Blijf je nog langer blootgesteld aan de kou, dan zullen je vingers op den duur gevoelloos worden. Je voelt helemaal niets meer. Betekent dat dat er geen schade is? Nee!
Dat voel je pas als je weer binnen in de warmte bent en je handen beginnen te “ontdooien”. Het eerste wat je voelt als je opwarmt is pijn. De weefsels en zenuwen in je handen zijn door de kou en de gebrekkige doorbloeding geirriteerd en beschadigd. De pijn vertelt het lichaam waar de schade zit, zodat er begonnen kan worden met het herstel. Is de schade voldoende hersteld, dan verdwijnt de pijn.
De pijn is natuurlijk niet prettig om te ervaren maar wel noodzakelijk voor herstel. Zo is dat bij een Body Stress Release behandeling soms ook. No feeling, no healing!
Als je door spanning zó op slot zat dat zenuwbanen compleet buiten werking waren gesteld, dan zal je na de behandeling soms pijn ervaren. Dat is echter tijdelijk – het lichaam zal de schade aan de weefsels herstellen waardoor de pijnprikkel wegvalt. Omdat er veel spanning is los gelaten kan je bovendien vrijer bewegen, beter ontspannen en stroomt alles beter door.
Voor de duidelijkheid: de BSR-behandelaar geeft alleen zachte impulsen op het lichaam, die het weefsel niet beschadigen of irriteren. De pijn na een behandeling komt dus uitsluitend door schade die vóór de behandeling al aanwezig was in het lichaam – en die door verlichting van de druk op de zenuwbanen weer gevoeld kan worden.
Voor sommigen is dit de eerste stap op weg naar herstel – en daarom kan het een goed teken zijn aan het begin van de behandeling.